Ezt a két cikket a Csicsói hírmondóban olvashatták.

 

Egy mini állatkert a falu szélén

 

 Képek az állatkertről  

 

 

Amikor telefonon bejelentkeztem Krajmer Andrea magánvállalkozónál, hogy szeretnék cikket írni az általa vezetett mini állatkertről, már tudtam, hogy egy nagyon szép órát fogok eltölteni szép környezetben.  Andrea készséggel fogadott és azonnal belekezdett a mesélésbe. Elmondta, hogy az állatpark megálmodója élettársa, az azóta elhunyt Kovács Géza volt. Ő kezdett el foglalkozni 2006-tól állatok tartásával. Később együtt vágtak bele a park bővítésébe, sőt Andrea a vállalkozását is erre építette fel. Évről évre újabb és egzotikusabb állatok jelentek meg a parkban. Ottjártamkor láthattam emut, lovat, szamarat, pávákat, libákat, törpe kecskéket, dámszarvast, borzot, papagájokat, pulykákat, kacsákat, tyúkokat, kakasokat, galambokat, disznókat, mosómedvéket, lámát, birkát, vadászgörényt és tengeri malacokat.  De tulajdonukban volt egy struccpár is, mely sajnos pár éve elpusztult.  A gyerekek legnagyobb örömére ezek az állatok szabadon lehetnek és annyira szelídek, hogy bárki megsimogathatja őket. Járnak is ide szép számban óvodások, kisgyermekes családok. De szívesen ellátogatnak ide Medvéről a mozgássérültek otthonából az ottlakók. Sőt hippoterápián, gyógylovagoltatáson is voltak már itt betegek.  Sok kis rászorulónak segített az állatok közelsége és simogatása. A park egész évben nyitva áll az odalátogatóknak. Jönnek is sokan faluról, városból, hisz itt minden állatot testközelből lehet megcsodálni és simogatni. Telente a tavon fagyos időszakban még korcsolyázni is lehet.  Nyáron pedig a horgászatnak lehet hódolni.  A bejáratnál kis pihenősarok van kialakítva, ahol alkalom nyílik sütögetésre is.  Andrea végtelenül szereti az állatokat, látni is lehet rajtuk a törődést.  Mindegyiket a nevén nevezi, és mindegyikről tud mesélni valamilyen kedves élményt.  A jövőben szeretné bővíteni az állatállományt, hisz a közösen megálmodott park még nem teljes. A reklámra is gondolnia kell. Sajnos van egy szépséghibája ennek a majdnem tökéletes gondolatnak, hogy elképesztően rossz minőségű utak vezetnek az állatkerthez.  Az is előfordult már, hogy egy mozgássérült kislányt a falu végétől úgy toltak oda kocsival, mert az autóbusz nem tudott odajutni.  Talán kis ráfordítással meg lehetne oldani ezt a problémát is. Az út, mely odavezet, lehetne egyben egy újabb kerékpárút, mely összekötne bennünket Kolozsnémával.

2014 júniusa, Androvics Adrianna

 

 

 

Csicsói élményeim

 

Soha nem írtam még újságba cikket magyarul. Szlovák iskolába jártam, ezért nagyon rövid leszek. Búcsúkor látogatóban voltam barátnőmnél, illetve másnap, hétfőn együtt készültünk kirándulni Pannonhalmára.

Az autizmus egyik formájával élő fiam, és a bátyám, egyben sofőr, voltak a kísérőink.

Először is körbe jártuk a falu minden zegét-zugát. Megnéztük egyes részeit, nevezetességeit, emlékműveit, újabb és régi építményeit (iskola, kastély, templomok, malom, szép házak, kertek, temető, szobrok, ártézi kút, és így tovább). A bátyám többször megkérdezte: Csicsó, ez falu vagy város?

Hogyan-hogysem berobogtunk a BÚCSÚBA – kis vidám gyülekezet. Leginkább a gyerekek játszadoztak és örültek a KISVONATNAK. Ezt bizony az én 27 éves fiamnak is ki kellett próbálnia. Beült a padba, és nem is akart kimozdulni, nagyon szeretett volna kocsikázni. Sajnos le kellett őt vonszolnom róla, már csak egy sztárfotóra futotta az időből.

Tervbe volt ugyanis véve a KIS ÁLLATKERT látogatása, és a nap gyorsan rövidült.

Beültünk az autónkba, felfegyverkezve barátnőm tolókocsijával. Gondoltuk, így lesz a legegyszerűbb odajutni. Féltünk, hogy a sok előző eső miatt ez körülményes lesz. Az volt. A tulajdonostól és egyben gondnoktól kellet ásót kérni, hogy az utolsó kátyún-pocsolyán is túljussunk autónkkal. Sikerült. Hála Istennek! Megérte a küszködést. Csodálatos élmény várt ránk.

Egy mesés, szívet-lelket simogató helyre kerültünk, lehet a Földi Paradicsom egy icipici kis része-töredéke.

Az én autista fiam „BESZÉLGETETT” az állatkákkal. Érinteni, simogatni akarta őket, tette is, sőt almát adott a szamár-Misinek és a Dávid-lovacskának. Mindegyik ott volt a közelünkben, még a lámától se kellett félni. Én meg nem győztem szórakozni és kacagni a kedves neveiken. Liza, a legsárosabb kismalac a Földön, szinte örömmel pózolt a bátyám fényképezőgépe előtt.

Ide még biztos máskor is el fogunk látogatni.

Befejezésképpen, volna egy óhajom: a falu lakosai találjanak gyors és okos megoldást az odavezető út megépítéséhez.

Merem remélni, legközelebb nehézségmentesen jutunk erre a kedves helyre. Biztos, hogy különleges turistaattrakció lesz egyszer belőle.

U.I.

Két nap múlva, már otthon belelapoztam a „Csicsói Hírmondó” júniusi számába. Az egyik cikkben ugyanezt a felhívást találtam!

Gabriela Horváthová, 2014. október

Az állatkert a Kitty-tó partján, régi, hagyományos nevén, az Első Gyöpi-tó partján terül el, az Alsó faluban – nevezzük most már így ezt a részt is. Az állatkerthez azóta sem építettek utat, a meglevő földutat sem javították ki. Nagy kár! (N. A., 2017. 02. 19.)