RNDr. Bödők Zsigmond, asztrofizikus, csillagász 1957. május 22.-2010 július 26.

Hosszan tartó, súlyos betegség után 53 éves korábanelhunyt Bödők Zsigmond, asztrofizikus, tudománytörténész.

A nagyabonyi (Velke Blahovo) temetőben  nyugszik.

"Az ég fényeit már megmértem,

Most a Föld setétjét mérem."

Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását
                           temetésének első évfordulóján
                       2011. augusztus 3-án
avatták.

Zsiga apja, Bödők Zsigmond Csicsóról származik, de anyai ágon is kötődött falunkhoz, hiszen nagyapjának, Kovács Imrének Kécsen voltak földjei. Komáromban született, de Nagymegyer volt gyermekkora színhelye, itt járt általános- és középiskolába. Prágában a Károly Egyetemen és a pozsonyi Komensky Egyetemen végzett asztrofizika szakon. A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa és több nemzetközi szakmai szervezet: az IAU (International Astronomical Union Nemzetközi Csillagászati Unió), az ALPO (Association of Lunar and Planetary Observers – Hold- és Bolygóészlelők Társasága), valamint a Magyar Csillagászati Egyesület tagja volt. Élete utolsó éveit Dunaszerdahelyen töltötte, azonban mindig ragaszkodott csicsói gyökereihez. Az 1980–1990-es években csillagászati táborokat szervezett és vezetett a csicsói gyerekeknek. Sok Csicsóhoz köthető fényképet, dokumentumot bocsátott rendelkezésemre. (Ebben a könyvben is hivatkozunk rájuk.)

Három fiúgyermek, Gergely, Csaba és Zsiga édesapja volt.

 

 Kedves Zsiga! Szeretettel emlékezünk Rád. Nyugodj békében!

 

 

 

Húsz éven át számos tudományosismeret-terjesztő és tudománytörténeti publikáció szerzője volt, a szlovákiai magyar könyvkiadásnak – a Nap Kiadó által gondozott – legsikeresebb könyvsorozatát, a Magyar Talentumot írta és szerkesztette Magyar feltalálók címen. A sorozat legsikeresebb darabja, a Nobel-díjas magyarok hét kiadást ért meg.  

Elsőként gyűjtötte össze és írta meg a csillagos éghez kötődő magyar népi elnevezéseket, történeteket, meséket, érdekességeket, először a Harmatlegelő című könyvében, majd egy nagy formátumú képeskönyvben, a Magyarok égi képeskönyvében. Könyvet írt az 1999. évi teljes napfogyatkozásról Az ezredvég napfogyatkozása címmel, ezt szlovák nyelven is kiadták. (Az ő könyvéből tudhattuk meg, hogy Szlovákiában Csicsón lehetett látni legjobban, 99,4%-osan ezt a napfogyatkozást.) Élvezetes és közérthető stílusban írt.

 

Bödők Zsigmond, aki, míg egészségi állapota lehetővé tette, portálunkat, a Paramétert is megtisztelte kiváló közírói kvalitásokat tükröző írásaival, 2010. július 26-án, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.     --para-

 

2017-ben két csillagvizsgálót neveztek el Bödők Zsigmondról születésének 60. évfordulója alkalmával.

A Mohácstól 15 km-re, nyugatra, Bóly városában a csillagvizsgáló 2017. április 8-ától a Bödők Zsigmond Bemutató Csillagvizsgáló nevet viseli.

Csallóköz első csillagvizsgálóját Bödők Zsigmond kezdeményezésére és irányításával 1986-ban Sárréten hozták létre a Kis-Duna partján. Így május végén csillagász kollégái születésének 60. évfordulóján róla, fiatalon elhunyt munkatársukról nevezték el a sárréti csillagvizsgálót.

 

(háttér: Vincent van Gogh: Csillagos éj)