RNDr. Bödők Zsigmond, asztrofizikus, csillagász 1957-2010

Bödők Zsigmond csillagász. 53 évet élt. A nagyabonyi (Velke Blahovo) temetőben  nyugszik.

"Az ég fényeit már megmértem,

Most a Föld setétjét mérem."

Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását
                           temetésének első évfordulóján
                       2011. augusztus 3-án
avatták.

 

 

 

 

 

Sok ismeretterjesztő könyv írója: Harmatlegelő, Magyarok égi képeskönyve, könyv az 1999-es napfogyatkozásról, sorozat a magyar feltalálókról, stb.A lapon képeket a Szakajtásról és dokumentumokat a falu történetéből találnak Tőle. Családja apja után a Fél Antal és Bödők Péter családfáján szerepel. Csicsón az 1980-1990-es években csillagászati táborokat szervezett és vezetett gyerekeknek.

 Kedves Zsiga! Szeretettel emlékezünk Rád. Nyugodj békében!

 
Hosszan tartó, súlyos betegség után 53 éves korábanelhunyt Bödők Zsigmond, asztrofizikus, tudománytörténész. Bödők Zsigmond 1957. május 22-én született Komáromban.

Élete utolsó éveit Dunaszerdahelyen töltötte, húsz éven át számos tudományos-ismeretterjesztő és tudománytörténeti publikáció szerzőjeként a szlovákiai magyar könyvkiadás legsikeresebb könyvsorozatát, a Nap Kiadó által gondozott Magyar Talentum sorozatot írta és szerkesztette. A sorozat legsikeresebb darabja, a Nobel-díjas magyarok hét kiadást ért meg - legutóbb, 2009-ben egy vietnami kiadó gondozásában került napvilágra -, és több mint félszázezer példányban kelt el.

Bödők Zsigmond, aki, míg egészségi állapota lehetővé tette, portálunkat, a Paramétert is megtisztelte kiváló közírói kvalitásokat tükröző írásaival, 2010. július 26-án, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.     --para-

 

(háttér: Vincent van Gogh: Csillagos éj)